Is havermout nu echt zo gezond? Je hoort waarschijnlijk al jaren dat het eten van een kom havermout als ontbijt een gezonde manier is om de dag te starten. Maar weet je ook waarom dit is? Wat maakt havermout nu zo speciaal, en helpt het ook met afvallen? En geld dit ook voor instant havermout?

In dit artikel geef ik je de reden waarom een kom havermout gezonde voordelen heeft als ontbijt. (Wil je meer voorbeelden van gezonde ontbijtjes? Lees dan eens dit artikel eiwitrijke ontbijt) Maar laten we eerst beginnen met de verschillende soorten haver en wat de verschillen hiervan zijn.

Verschillende soorten haver

Havermout start als de graansoort haver en afhankelijk van het bewerkingsproces ontstaan de volgende variaties van havermout, zo heb je havergrutten, gerolde havermout en instant havermout.

Havergrutten (Steel-Cut Oats)
Deze variant is wordt gemaakt door de hele haver te snijden in kleinere stukjes. Havergrutten heeft veel weg van rijstkorrels. Deze variant heeft de langste kooktijd nodig maar hierdoor blijven wel de meeste voedingsstoffen intact.

Gerolde havermout
Deze variant wordt als eerste gestoomd zodat hij zachter wordt en vervolgens geplet om deze platter te maken. Hierdoor wordt de kooktijd van de haver flink korter en gaan er voedingswaarde verloren.

Instant havermout
Deze variant wordt het meeste bewerkt, hij wordt voorgekookt, gedroogd, gerold en versnipperd. Hierdoor is de kooktijd het kortst van alle varianten. Maar gaan er wel veel gezonde voedingswaarde verloren. In deze variant zitten vaak extra toevoegingen zoals zout en suiker. Deze variant kun je het beste vermijden doordat er veel voedingsstoffen verloren gaan plus de extra toevoegingen van zout en suikers.

Met havergrutten behoud je de meeste voedingswaarde. Deze havermout zal je waarschijnlijk niet in de supermarkt vinden maar je kunt deze wel in de natuurwinkel krijgen.

Is havermout gezond? De voordelen

Oplosbare vezels in havermout is wel de voornaamste rede dat havermout zo gezond is. Oplosbare vezels lossen op in het water als het door je spijsverteringskanaal gaat en veranderen in een soort gel, dit verlangzaamt het verteringsproces waardoor je langer vol voelt. Het is ook een prebiotica, dit betekent dat de vezels de goede bacterie voeden in je maag.

Havermout zorgt voor een gemakkelijke gebalanceerd ontbijt. Een kopje gekookte havermout heeft ± 150 calorieën, 4 gram vezels en 6 gram proteïne.

Havermout leveren belangrijke mineralen. Voedselrijke havermout bevat thiamine, magnesium, fosfor, zink, mangaan, selenium en ijzer.

Havermout is van nature glutenvrij, maar controleer dit wel met de fabrikanten om hier 100% zeker van te zijn (koop altijd glutenvrije producten van gerenommeerde bedrijven en lees de voedseletiketten zorgvuldig.)

Havermout kan je helpen om je gewicht te beheersen het zorgt ervoor dat je langer vol voelt, en dus ben je minder vaak geneigd om een tussendoortje te nemen. Echter zitten er in havermout wel koolhydraten en als je op een koolhydraat arm dieet zit kun je wellicht beter kiezen voor een koolhydraatarm ontbijt als je doelstelling is om af te vallen. Meer informatie over koolhydraatarme ontbijten vind je hier http://www.foodglossy.nl/koolhydraatarm-ontbijt